Egyesületünk ún. együttes védjegyet vezetett be az alacsony só, cukor és zsírtartalmú élelmiszerek megkülönböztető megjelölésére
Az ÉVE, mint Védjegyjogosult célja az alacsony só-, cukor és zsírtartalmú termékek fogyasztásának, és ezáltal az egészséges táplálkozás elősegítése az egészségtudatos fogyasztó magatartás kialakításával. E cél elérése érdekében a Védjegyjogosult elősegíti, hogy a fogyasztók keressék, és preferálják a védjeggyel ellátott termékeket, és ezáltal a védjeggyel ellátott termékek fogyasztási volumene meghatározóvá váljon az élelmiszer fogyasztás piacán.
A védjegyhasználat minőségi követelményei
Az „ALACSONY SÓTARTALOM” állítással kiegészített védjegy akkor alkalmazható, ha a termék nátriumtartalma nem haladja meg a 0,12 g/100 g vagy 0,12 g/100 ml határértéket, illetve az ezzel egyenértékű sómennyiséget. A 80/777/EGK irányelv hatálya alá tartozó természetes ásványvizektől eltérő vizek esetében ez az érték nem haladhatja meg a 2 mg/100 ml nátriumtartalmat.
Az „ALACSONY CUKORTARTALOM” állítással kiegészített védjegy akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében.
Az „ALACSONY ZSÍRTARTALOM” állítással kiegészített védjegy akkor alkalmazható, ha a termék zsírtartalma nem haladja meg a 3 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 1,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében (1,8 g/100 ml a félzsíros tej esetében).