Élelmiszervállalkozók
Versenyképességéért Egyesület

2014. november 19.

A VASÁRNAPI NYITVA TARTÁS KORLÁTOZÁSÁNAK A HAZAI ÉLELMISZERVÁLLALKOZÓK VERSENYKÉPESSÉGÉRE GYAKOROLT HATÁSA - a kérdőíves válaszok feldolgozása alapján

Az Élelmiszervállalkozók Versenyképességért Egyesület (ÉVE) az üzletek vasárnapi nyitva tartása
korlátozásának a hazai élelmiszer-előállító és feldolgozó vállalkozások versenyképességére gyakorolt
hatásának előzetes becslésére primer kutatás keretében strukturált kérdőíves módszerrel 80 hazai
élelmiszeripari vállalkozás (ebből 20 húsipari, 18 borászat-szőlészeti, 8 tejtermék és 34 egyéb /pl.
fagyasztott termékek, konzervtermékek) vezetőjét kereste meg. A reprezentatívnak tekinthető
válaszok összesítése alapján a következőket állapítottuk meg.


A vállalkozások jellemző termékprofilja

A választ adó élelmiszeripari vállalkozások között egyenlő arányban voltak a gyorsan romló
élelmiszert, és a tartós élelmiszert előállító, illetve feldolgozó vállalkozások, kevesebben a közepes
tartósságú élelmiszerek előállítói és feldolgozói.

A termékek forgalomba hozatalának útja és arányai

A választ adó élelmiszeripari vállalkozások túlnyomó többsége közvetlenül szállít be a
kiskereskedelembe és a nagykereskedelembe egyaránt. Olyan vállalkozás, amely kizárólag a
kiskereskedelmen keresztül vagy vásárokon és piacokon hozná forgalomba a termékét a választ adók
között nem volt. Elenyésző a saját értékesítési rendszeren keresztül forgalmazó élelmiszer előállító
vállalkozás, ezek is kizárólag tartós élelmiszert állítanak elő és hoznak forgalomba.
Az élelmiszer előállító és forgalmazó vállalkozások többsége termékei forgalmának több mint 50%-át
a 400 m2 alapterületnél nagyobb üzletekben bonyolítja és csak kisebb részük forgalmaz 50%-nál
nagyobb volumenben 400 m2 alapterületnél kisebb üzletben. A tartós élelmiszerek előállítói
valamennyien a 400 m2 alapterületnél nagyobb üzletekben bonyolítja le forgalmának több mint 50%-
át.
A termék forgalomba hozatalához a választ adó vállalkozások túlnyomó többsége igénybe vesz online
kereskedést is. Jellemzően nem vesznek igénybe on-line kereskedést a gyorsan romló
élelmiszerek előállítói, de a tartós élelmiszerek előállítói között is van olyan, amely nem él az on-line
kereskedés lehetőségével. Az on-line kereskedést igénybe vevő élelmiszer előállító és –feldolgozó
vállalkozások valamennyien forgalmuk 50%-át meg nem haladó mértékben veszik igénybe az on-line
kereskedés lehetőségét.


Az élelmiszer előállítók és feldolgozók és a kereskedők közötti kapcsolattartás (kölcsönös információ),
a termékek útjának nyomon követése

A választ adó vállalkozások túlnyomó része rendszeres visszacsatolást kap a kereskedőtől a termékei
értékesítéséről, elenyésző azok száma, akiknél nem jellemző a kölcsönös és folyamatos
információcsere.
A vállalkozások többsége folyamatosan nyomon követik a termék sorsát a teljes értékesítési folyamat
alatt (beleértve pl. fogyasztói panaszokat és a minőségmegőrzési idő lejárta miatt visszamaradt
tételek is), kisebb részük viszont csak alkalomszerűen teszi ezt.


Az élelmiszeripari vállalkozások üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával kapcsolatos
véleménye versenyképességük megítélése szempontjából

Az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása a választ adók többsége szerint nem segíti a
termékeinek forgalomba hozatalát a hazai piacokon. Jelentős többségük attól tart, hogy az intézkedés
miatt visszaesik termékeik forgalmazása, ami árbevétel csökkenést eredményez majd. Ez elsősorban
azokra a hazai élelmiszer előállítókra és feldolgozókra jellemző, akik forgalmuk 50%-át meghaladó
részben 400 m2 alapterületet meghaladó méretű üzletben bonyolítják. Azok a vállalkozások, amelyek
forgalma 50%-ot meghaladó mértékben 400 m2 alapterületnél kisebb üzletekben bonyolódik,
értelemszerűen nem tartanak sem a forgalom csökkenésétől, sem az árbevétel visszaesésétől.
Ugyanez jellemző a saját értékesítési hálózaton vagy on-line módon forgalmazókra is.
A választ adók többsége szerint az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása a munkamenet
szervezésüket nem vagy csak kis mértékben érintené.
Arra a kérdésre, hogy az üzletek nyitva tartásának korlátozása előnyös vagy hátrányos lenne a
vállalkozás versenyképessége szempontjából, csaknem ugyanannyian válaszolták, hogy inkább
hátrányos, mint ahányan azt, hogy nem érintené a versenyképességüket. Az az élelmiszer előállító
vállalkozás, amely forgalmának 50%-át meghaladó mértékben 400m2 alapterületnél kisebb üzletben
bonyolítja le, értelemszerűen az inkább előnyös választ adta.


A hazai élelmiszer előállítók és forgalmazók versenyképességének javítására vonatkozó javaslatok

A választ adók egy része célszerűnek tartja, hogy versenyképessége javítása céljából, ne kerüljön
bevezetésre az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása. Akadt olyan válaszadó, aki viszont
saját versenyképességének növekedését az üzletek vasárnapi zárva tartásától várja. Más választ adó
szerint hagyni kellene, hogy „az emberek maguk döntsék el, hogy hova mennek vasárnap.” A hazai
élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének javítását néhányan a feketekereskedelem
visszaszorításában és a teljes termékpálya ellenőrzésében látják. Van olyan vélemény, amely szerint
szükséges lenne a versenyképesség javításához a marketing támogatások növelése.