Élelmiszervállalkozók
Versenyképességéért Egyesület

2014. szeptember 25.

Álláspont a lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter élelmiszerek címkézéséről szóló rendelet-tervezetéről

Az „enyhén pezsgő”, „szénsavas pezsgő” és „enyhén szénsavas pezsgő” kifejezések nem szerepelnek borászati termékekkel kapcsolatosan sem a magyar jogszabályokban, sem az EU bor-jogszabályok magyar nyelvű fordításaiban, felmerül annak a lehetősége is, hogy a fordításban nem a hivatalosan megfelelő, pontos kifejezéseket használták.

A „pezsgő” és hasonló kifejezéseknek az EU borjogban deklarált szabályoknak meg nem felelő termékekre vonatkozó alkalmazása nagymértékben sérti a szigorú szabályoknak megfelelő termékeket előállítók érdekeit, ezáltal komoly versenyhátrányt okozva ezen termékek előállítóinak. Fogyasztóvédelmi szempontból a „pezsgő” és hasonló kifejezések az ezen termékekre vonatkozó szigorú előírásoknak nem megfelelő termékekre való használata alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A magyar szőlőtermelők, borászok, pezsgőkészítők számára jelentős veszélyt, gazdasági hátrányt okozna a lengyel szabályok ilyen irányú megváltoztatása mind a magyar belföldi piacon, mind az export piacokon. Amennyiben nem szőlőből készült buborékos italt pezsgő/ sparkling wine és hasonló nevekkel vagy azok kombinációival lehetne forgalomba hozni, az letörné a piacon kialakult imidzsét, árszínvonalát a valódi pezsgőknek. Egy olcsó, például almaborból készült habzó ital, pezsgő néven, dömpingáron megjelenve, a fogyasztót megtévesztve egy lefelé mutató árspirálba kényszerítené a termelőket, ami a pezsgőtermelést veszteségessé tenné és ellehetetlenítené. A piaci zavart egyes kereskedők kihasználnák ,rövidtávú előnyök megszerzésére, a sor végén a fogyasztó pedig csalódott lenne a minőségben. több tízmillió palack magyar pezsgő forgalmazása válna kockázatossá.

Az észrevételezők osztották az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület azon véleményét, hogy a cukortartalom szerinti megnevezésekhez tartozó cukortartalom értékeknek az EU jogszabályokban előírtaktól való nagymértékű eltérése alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a 1234/2007 rendelet hatálya alá tartozó termékekre vonatkozó 607/2009 EK rendeleten kívül az EU-ban létezik egy rendelet az ízesített borászati termékekre (ízesített borok, ízesített boralapú italok, ízesített boralapú koktélok) is. Az ízesített borászati termékek meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, jelöléséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról és az 1601/91/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 251/2014 EK rendelet a boralapú termékekre a borokra vonatkozó előírástól (607/2009 EK rendelet) eltérő módon határozza meg a cukortartalomra használható kifejezésekhez tartozó cukortartalom határértékeket. A lengyel rendelettervezetben megadott értéksorok ettől az EU előírástól is lényegesen eltérnek.