Élelmiszervállalkozók
Versenyképességéért Egyesület

2015. június 5.

Álláspont a tej, a tejtermékek összetevőjeként felhasznált tej, valamint a marha-. a sertés-, a juh-, a kecske- és a baromfihústól eltérő hústermékek származási országának vagy eredethelyének kötelező megjelöléséről szóló COM(2015) 205 final számú európai bizottsági jelentéssel kapcsolatban

Egyesületünk a Jelentést kizárólag tejtermelést, tejfeldogozást, illetve jégkrémek gyártását végző élelmiszervállalkozásoknak küldte meg azzal a kéréssel, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a Jelentésben foglalt mely forgatókönyvet tekintik a legkedvezőbbnek. Ennek megfelelően a Jelentést nem küldtük meg

a kizárólag a ló, a nyúl, a rénszarvas és a szarvas, a tenyésztett és a vadon élő vadak, valamint a csirkétől, a pulykától, a kacsától, a libától és a gyöngytyúktól eltérő madarak friss és fagyasztott húsának termelésével, illetve feldolgozásával foglalkozó élelmiszervállalkozásoknak, így például a vadfeldolgozóknak.

Megkeresésünkre a tejfeldogozókat és –termelőket tömörítő Tej Terméktanács arról tájékoztatta Egyesületünket, hogy a Jelentést megvitatta és egységesen a 3.b forgatókönyvet támogatják, amely szerint kötelező származásmegjelölés volna kívánatos annak a tagállamnak vagy harmadik országnak a jelzésével, amelyben a tejfeldolgozás történt.

A jégkrémeket gyártó jelentős élelmiszervállalkozások ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy számukra a második forgatókönyv – „EU/nem EU" – felelne meg, mert ezt tudnák megfelelően kezelni. Álláspontjuk szerint a harmadik forgatókönyvben foglalt kötelező származásmegjelölés kivitelezhetetlen feladat elé állítaná ezen élelmiszervállalkozásokat.