Élelmiszervállalkozók
Versenyképességéért Egyesület

Érték és Minőség Nagydíj és Versenyképességi Különdíj 2020.

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit és az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület Különdíját szeptember 9-én

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, szeptember 9-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében a Vajdahunyadvárban. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 33 pályázó 39 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, 40 főcsoport több mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen. A Pályázat Kiírói Tanácsa a kialakult helyzetben különösen fontosnak tartotta, hogy saját eszközeivel, a kitüntető címek elnyerésének lehetőségével segítse a gazdasági növekedés újraindítását. A pályázatok száma csökkent az előző évhez képest, miután a határok lezárásával csak a hazai vállalkozások tudtak a megmérettetésen részt venni, de a hazai gazdasági lehetőségek is jelentősen szűkültek. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. Az idei díjazottak között többségében közép- és kisvállalkozás található, de mezőgazdasági kistermelő és alkotóművész is megmérettette magát a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyén.

Kiss Károlyné Ildikó az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója elmondta: „Az idei esztendő alaposan felforgatta az eddig jól működő rendszereket, le kellett lassítani a tempót. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a gazdaság különböző területein tevékenykedőknek – szinte minden ágazatot érintve – komoly, de eltérő nehézségekkel kell megküzdeniük. Az Érték és Minőség Nagydíj küldetésévé vált, hogy a Tanúsító Védjegy használatával tovább csökkenjen a gazdálkodók kiszolgáltatottsága és javuljon termékeik, szolgáltatásaik jövedelmezősége, értékesítési pozíciója. Nem is gondoltuk volna, hogy a 2020. évre meghirdetett mottónk – ’Étkezzünk egészségesen, hogy egészségesen élhessünk!’ – különös és kiemelt jelentést kapott. A díjazottak között az agráriumot képviselő,főleg az élelmiszeriparhoz kötődő pályázatok alkotják továbbra is a legnépesebb csoportot. Bizakodásra ad okot, hogy a vírushelyzettel összefüggő gazdasági folyamatok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások nem adták fel, komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megőrizzék, illetve helyreállítsák működésüket úgy, hogy a fenntarthatóság, a minőség továbbra is a fő erényük közé tartozzon”– fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte: „A díjazottak, megszokottnál ugyan rövidebb, de annál tartalmasabb listáját olvasva örömmel látom, hogy a minden szempontból rendkívüli körülmények ellenére bőven akadtak olyan magyar vállalkozások, amelyek sikerrel állták ki a szakmai zsűri szigorú próbáját. Az Érték és Minőség Nagydíj védjegye ezért is kulcsfontosságú, mert objektív mérőszámok alapján igazolja a díjazott termékek és szolgáltatások kiváló minőségét. Az Érték és Minőség Nagydíj sok más megkülönböztető védjeggyel szemben azonban ennél többre törekszik is, hiszen a tudatos vásárlás és fogyasztás előmozdítását összekapcsolja a kimagasló minőséget előállító hazai termelők elismerésével.”

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: „A koronavírus-járvány komoly gazdasági kihívásokat eredményezett, ugyanakkor számos tanulsággal is szolgált. Az idei Érték és Minőség Nagydíj díjazottjainak több mint fele az agráriumhoz köthető. Az agráriumban dolgozók számára ez az esztendő különösen nehéz, hiszen a járvány mellett a természeti csapások sorozatai is sújtják az ágazatot. Éppen ezért különösen fontos, hogy elismerjük azok munkáját, akiknek köszönhetően étel kerülhet asztalainkra.”

Az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület az elmúlt évhez hasonlóan a 2020. évben is Versenyképességi Különdíjat ajánlott fel az Érték és Minőség Pályázati Nagydíj keretein belül.

A Versenyképességi Különdíjat a Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete (DÉLKERTÉSZ) Snack paradicsomfélék termékcsaládja nyerte el . A Versenyképességi Különdíjat a DÉLKERTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor az ÉVE elnökségi tagjától, Lakatosné dr. Nemes Saroltától vette át.