Élelmiszervállalkozók
Versenyképességéért Egyesület

"Zöld Lámpa" védjegy az egészséges élelmiszerekért

Egyesületünk ún. együttes védjegyet vezetett be az alacsony só, cukor és zsírtartalmú élelmiszerek megkülönböztető megjelölésére

Az ÉVE, mint Védjegyjogosult célja az alacsony só-, cukor és zsírtartalmú termékek fogyasztásának, és ezáltal az egészséges táplálkozás elősegítése az egészségtudatos fogyasztó magatartás kialakításával. E cél elérése érdekében a Védjegyjogosult elősegíti, hogy a fogyasztók keressék, és preferálják a védjeggyel ellátott termékeket, és ezáltal a védjeggyel ellátott termékek fogyasztási volumene meghatározóvá váljon az élelmiszer fogyasztás piacán.


A védjegyhasználat minőségi követelményei

Az „ALACSONY SÓTARTALOM” állítással kiegészített védjegy akkor alkalmazható, ha a termék nátriumtartalma nem haladja meg a 0,12 g/100 g vagy 0,12 g/100 ml határértéket, illetve az ezzel egyenértékű sómennyiséget. A 80/777/EGK irányelv hatálya alá tartozó természetes ásványvizektől eltérő vizek esetében ez az érték nem haladhatja meg a 2 mg/100 ml nátriumtartalmat.

Az „ALACSONY CUKORTARTALOM” állítással kiegészített védjegy akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében.

Az „ALACSONY ZSÍRTARTALOM” állítással kiegészített védjegy akkor alkalmazható, ha a termék zsírtartalma nem haladja meg a 3 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 1,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében (1,8 g/100 ml a félzsíros tej esetében).