Élelmiszervállalkozók
Versenyképességéért Egyesület

Főtitkárunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége rendezvényén vett részt


2019. május 24-én került sor az MDOSZ "Probiotikumok" kerekasztal beszélgetésre

A Budapesti Gazdasági Egyetemen elhangzott előadások során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. képviselői állást foglaltak abban, hogy megfelelő klinikai vizsgálatok, és a baktériumtörzsek genetikai azonosítása nélkül nem lehet a vonatkozó jogszabályok szerint egészségre vonatkozó állításokat tenni. Jelenleg a mosonmagyaróvári kutató foglalkozik a témával, és módszereket dolgoz ki az azonosításra. Az MDOSZ álláspontja szerint nincs jelenleg tudományos bizonyíték az emberi mikrobiom és a probiotikumok előnyös kapcsolatára.Az Önszabályozó Reklám Testület szorgalmazta, hogy a probiotikum szót lehessen alkalmazni, mert álláspontjuk szerint ez a fogyasztóknak nem egészségre vonatkozó állítással bír. A kerekasztal nem állapított meg egységes állásfoglalást, hanem konklúzióként a további párbeszédet jelölte meg.